logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Скопје | 10 ноември 2018 – 11 февруари 2019 Tag

presstoexit / Posts tagged "Скопје | 10 ноември 2018 – 11 февруари 2019"

Епилог (форма на расправа)

Надворешна активност |  Епилог (форма на расправа) | изложба на Јане Чаловски и Христина Иваноска | Музеј на современата уметност, Скопје |  10 ноември 2018 – 11 февруари 2019

Уметничката практика на меѓународно афирмираните македонски уметници, Јане Чаловски и Христина Иваноска, која започнува во 2000 година, е комплексна и контекстуална. Се занимава со теми и концепти од архитектурата, историјата, уметничката теорија и политичката стварност, за да креира нови процесни продукции, сценарија на поставки и нови знаења. Своите дела ги реализираат во различни медиуми од цртеж и текст до објект, инсталација и видео.

„Епилог (форма на расправа)“ е трета и последна од трилогијата изложби конципирана околу индивидуалните и заедничките практики на умениците. Ќе бидат претставени инсталации, цртежи, објекти, видеа и фотографии од нивните понови проекти (2015-2018), вклучувајќи нова серија на дела „9 принципи на Отворена форма“ реализирана као дел од истражувачки проект „Отворено, формирано и неизградено: Музејот на модерна уметност на Оскар Хансен“ (2018-). Исложбата ќе биде проследена со публикација.