logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Кројгер Tag

presstoexit / Posts tagged "Кројгер"

КУРАТОРСКИ РАЗМЕНИ 4: Уметничкиот труд помеѓу отпорот и прекаријатот

Симпозиум | Кураторски размени 4 | предавања на Алберт Хета и Андерс Кројгер | во организација на проектен простор прес ту егзит | Клуб ГЕМ и Институт за општествени и хуманистички науки – Скопје| 3ти и 7ми ноември 2015, 19.30 ч. 

Програмата на вториот дел од овогодинешното четврто по ред издание на Симпозиумот „Кураторски размени 4“ третира прашања поврзaни со концептот за социјална држава, начините на кои тој кореспондира со прекаријатскиот општествено-критички произведен дискурс и неговите манифестации во денешниот културен контекст. Истовремено покренува теми кои се важни за моменталните случувања на глобално ниво: уметнички практики кои се осврнувааат на начините на комуникација меѓу различни социјални и економски структури, прекаријатска егзистенција и вреднување на трудот, подемот на екстремната десница во Европа, несреќата на бегалците од граѓанската војна во Сирија, или можниот пресврт кон не-монетарна економија.

Програмата вклучува предавање од Алберт Хета (Albert Heta) уметник, куратор и ко-основач на независната уметничка институција Стацион – Центар за современа уметност (Stacion – Center for Contemporary Art) во Приштина и Андерс Кројгер (Anders Kruger), куратор во M HKA, Музејот на современа уметност во Антверп.