logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Велимир Жерновски Tag

presstoexit / Posts tagged "Велимир Жерновски"

Велимир Жерновски на резиденциски престој во Австрија

Резиденциски престој | во организација на  < rotor > center for contemporary art Graz и Проектен простор Прес ту егзит | уметник: Велимир Жерновски | април, 2016

Проектниот простор Прес ту егзит со задоволство објавува дека уметникот Велимир Жерновски, во текот на месец април 2016 година, остварува резиденциски престој во Грац, Австрија, како дел од програмата на проектот WEST BALKAN CALLING. Резиденцискиот престој на Жерновски е во организација на < rotor >, асоцијација за современа уметност од Грац, во соработка со Проектниот простор Прес ту Егзит. 

Проектниот простор Прес ту егзит за овој резиденциски престој предложи десет македонски уметници од помладата генерација, од кои, по одлука на меѓународно жири, беше поканет Велимир Жерновски. Возвратно, кон крајот на месец август Проектниот простор Прес ту егзит ќе го очекува пристигнувањето на австрискиот уметник Wolfgang Obermair на едномесечен резиденциски престој во Скопје.

Велимир Жерновски

Велимир Жерновски (1981, Скопје) дипломирал на Факултетот за ликовни уметности, Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје. Во моментов  тој е студент на постдипломски студии на Катедрата за културни студии на "Евро-Балкан " Институт за општествени и хуманистички истражувања во Скопје. Има остварено повеќе самостојни изложби во Македонија и странство: Њујорк (2010, 2012), Париз (2011), Виена (2009, 2011), Фрајбург (2009), Скопје (2006, 2007, 2010, 2012, 2013), има учествувано  во групни изложби во Словенија, Косово, Австрија, Германија, Холандија, Македонија, Турција и...

Велимир Жерновски

Велимир Жерновски (1981, Скопје) дипломирал на Факултетот за ликовни уметности, Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје. Во моментов  тој е студент на постдипломски студии на Катедрата за културни студии на "Евро-Балкан " Институт за општествени и хуманистички истражувања во Скопје. Има остварено повеќе самостојни изложби во Македонија и странство: Њујорк (2010, 2012), Париз (2011), Виена (2009, 2011), Фрајбург (2009), Скопје (2006, 2007, 2010, 2012, 2013), има учествувано  во групни изложби во Словенија, Косово, Австрија, Германија, Холандија, Македонија, Турција и...