logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

2013

presstoexit / 2013
work

ИГРА СО РАЗНОВИДНОСТИ ЗА СОЦИЈАЛНО ОДГОВОРЕН ДИЗАЈН

ПРОЕКТЕН ПРОСТОР ПРЕС ТУ ЕГЗИТ има чест да ве покани на работилницата

ИГРА СО РАЗНОВИДНОСТИ ЗА СОЦИЈАЛНО ОДГОВОРЕН ДИЗАЈН

Работилницата ќе ја води Анет Лундебај, ‘дизајн мислител’, истражувач на метадизајнот, едукатор, споведувач на обуки и уметник, која живее и работи во Лондон.

marko

Марко Стаменковиќ- покана

ПРОЕКТНИОТ ПРОСТОР ПРЕС ТУ ЕГЗИТ ве поканува на предавањето

„Југот како место од каде се гледа (а може и да се курира)“ на српскиот историчар на уметност, критичар и куратор Марко Стаменковиќ

Место: просторот Концепт 37 (ул. Рузвелтова бр. 37, Скопје)
Дата: понеделник, 9-ти септември, со почеток во 20 часот.

marko

Marko Stamenkovic-Invitation

press to exit project space is pleased to invite you to the lecture

“The South as a Place to look (and maybe to curate)” by art historian, critic and curator Marko Stamenkovic

place of event: Concept 37 (Ruzveltova St., 37, Skopje)
date: Monday, September 9th, at 8 pm

vahida-osporuvani-istorii

Вахида Рамујкиќ- покана

 

ПРОЕКТНИОТ ПРОСТОР ПРЕС ТУ ЕГЗИТ ве поканува на презентацијата

„Оспорувани истории“
на уметницата Вахида Рамујкиќ

Место: просторот Концепт 37 (ул. Рузвелтова бр. 37, Скопје)
Дата: петок, 6-ти септември, со почеток во 19 часот.

988624 415345021920547 1296747003 n

За одговорноста пред себе и другиот, петти дел од кураторскиот проект ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА

// настан конципиран и реализиран од кураторката Ивана Васева

18 јули 2013 год.

Тековни активности | Кураторски проект на Ивана Васева |  настан насловен „За одговорноста пред себе и другиот“ како дел од кураторскиот проект  ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА | 21 часот, City Jazz Club MОЈО

Nada Prlja Peace Wall 9

„За акцијата или интрузијата во самиот живот“, дел од кураторскиот проект ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА

// настан конципиран и реализиран од кураторката Ивана Васева

11 јули, 2013

Тековни активности | Кураторски проект на Ивана Васева |  настан насловен „За акцијата или интрузијата во самиот живот“ како дел од кураторскиот проект  ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА | 21 часот, City Jazz Club MОЈО

115-2

За сочувството или можноста за чувствена телепатија, трет дел од кураторскиот проект ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА

// настан конципиран и реализиран од кураторката Ивана Васева

4 јули 2013 год.

Тековни активности | Кураторски проект на Ивана Васева |  настан насловен „За сочувството или можноста за чувствена телепатија“ како дел од кураторскиот проект  ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА | 21 часот, City Jazz Club MОЈО

Lice v lice. 1

За хуманоста или функцијата на љубовта, втор дел од кураторскиот проект ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА

// настан конципиран и реализиран од кураторката Ивана Васева

27 јуни 2013 год

Тековни активности | Кураторски проект на Ивана Васева |  настан насловен За хуманоста или функцијата на љубовта како дел од кураторскиот проект  ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА | 21 часот, City Jazz Club MОЈО

ouunpo day2-1

Претставување на уметникот Јане Чаловски во рамки на кураторски проект во Токио

18 – 27 јуни, 2013

Тековни активности | Претставување на Јане Чаловски |  кураторски “Godzilla and The Phoenix” во организација на OuUnPo |  Токио (Јапонија)

Во периодот од 18 до 27 јуни, 2013 година, македонскиот уметник Јане Чаловски ќе има свое претставување во рамки на кураторскиот проект насловен “Godzilla and The Phoenix” во Токио (Јапонија). Проектот е организиран од страна на OuUnPo, а негови координатори се  Пер Хитнер (Per Hüttner) и Самон Такахаши (Samon Takahashi).

ouunpo day2-1

Yane Calovski’s presentation as part of the GODZILLA and the PHOENIX event of OuUnPo/Vision Forum

18 – 27 June, 2013

External activity | Yane Calovski’s presentation as part of the Godzilla and the Phoenix event | curatorial project presented by OuUnPo | Tokyo/Yokohama | Coordinated by Per Hüttner and Samon Takahashi

Godzilla and The Phoenix is the second phase in a series of events organized by OuUnPo, and will take place in Japan between 18-27 of June, 2013. OuUnPo has chosen the two mythical creatures, Godzilla and The Phoenix as a starting point to develop dialogue and research with local partners in Japan. The goal is to use local knowledge to gain a deeper understanding of how renewal and creativity are interlinked. Godzilla and The Phoenix represent east and west, but also rebirth from destruction, underlining that every fundamental societal change is based on a different outlook on the world.

DSCN6271

За љубовта или внатрешниот порив, прв дел од кураторскиот проект ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА

// настан конципиран и реализиран од кураторката Ивана Васева

20 јуни 2013 год.

Тековни активности | Кураторски проект на Ивана Васева |  настан насловен „За љубовта или внатрешниот порив“ како дел од кураторскиот проект  ПЕТ ВАРИЈАЦИИ НА СТАТИЧНОСТА: ТИШИНА | 21 часот, City Jazz Club MОЈО

Yane Calovski Recount Redrawn 2013 detail

Претставување на Јане Чаловски во рамки на изложбата On the Move на European Kunsthalle

26 април – 30 јуни, 2013

Тековни активности | Претставување на Јане Чаловски | изложба On the Move на European Kunsthalle | KUB Arena, Kunsthaust Bregenz, Австрија

Во периодот од 26 април до 30 јуни, 2013 година, во KUB Arena на Kunsthaust Bregenz (Брегенз, Австрија) ќе биде презентирана изложбената, проектна и перформативна програма на European Kunsthalle, насловена Оn the move, во која учество ќе земе и македонскиот уметник Јане Чаловски.

Yane Calovski Recount Redrawn 2013 detail

Yane Calovski’s presentation as part of the exhibition On the Move

26 April – 30 June, 2013

External activity | Yane Calovski’s presentation as part of the exhibition On the Move of the European Kunsthalle | KUB Arena, Kunsthaus Bregenz, Austria/ Curated by Vanessa Joan Müller & Astrid Wege (European Kunsthalle) and Eva Birkenstock & Yilmaz Dziewior (Kunsthaus Bregenz)

DSC00708

Неформална средба и дискусија: Средства за уметничка демократија, фондови и други алатки

Мај 27, 2013

Интернационално претставување | проектен простор прес ту егзит од Скопје (MK) во соработка со институцијата Форте Маргера (Forte Marghera, (ITA)| средба и дускусија насловена „Средства за уметничка демократија, фондови и други алатки“ | Forte Marghera, Местре, Венеција.

DSC00708

Informal meeting and a discussion: Assets for arts democracy, funds and other tools

May 27, 2013

International presentation | press to exit project space, Skopje (MK) in collaboration with Forte Marghera (ITA) | meeting and a discussion: Assets for arts democracy, funds and other tools| Forte Marghera, Mestre, Italy.

press to exit project space from Skopje, Macedonia is pleased to announce the informal meeting and a discussion titled “Assets for arts democracy, funds and other tools” (27 May 2013), a joint collaboration with Forte Marghera, Mestre.

mural

Соопштение Јадро – Културно наследство

Во пожарот кој во вторникот на 15 Јануари попладне пеплоса дел од зградата на Македоски пошти, односно некогашниот телекомуникациски центар (архитектонско ремек-дело на архитектот Јанко Константинов), неповратно се оштетени и уништени муралите изработени од еден од основоположниците на македонската современа уметност и најистакнатиот Mакедонски автор од пост кубистичката епоха Борко Лазески (Прилеп 1917 – Скопје 1993).