logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Archive2

presstoexit / Archive2

Project: Where (not) to go?

November 22 – 25, 2012

International presentation | press to exit project space, Skopje (MK) | project Where (not) to go? | art fair Contemporary Istanbul

press to exit project space has the honor to announce the participation in the 7th edition of the Contemporary Istanbul, the premium and largest art fair in Turkey, running from 22 – 25 November 2012 at the Istanbul Convention and Exhibition Center (ICEC). The fair will offer a comprehensive range of...

Изложба: Каде да (не) одиме?

Ноември 22 – 25, 2012

Интернационално претставување | Проектен простор Прес ту Егзит од Скопје (MK) | изложба „Каде да (не) одиме?“ | Contemporary Istanbul (саем за уметност)

Проектниот простор Прес ту егзит има чест да го најави своето учество на 7-мото издание на Contemporary Istanbul, прв и најголем уметнички саем во Турција кој ќе се случува во периодот од 22-25 ноември, 2012 година, во Конгресниот и изложбен центар (ICEC) на Истанбул. Саемот ќе понуди презентација на...

OBJE'CT cover art agenda

Book launch: Yane Calovski: OBJE’CT

24 November, 2012

Current projects update | Book launch Yane Calovski | OBJE'CT | аrt fair Contemporary Istanbul 2012, Conference Hall of Istanbul Convention and Exhibition Center | Texts by Basak Senova, Astrid Wege, and Sebastian Cichocki

OBJE'CT is the first book of Book for Artists Series of the Zorlu Center Art Collection. Curated by Basak Senova, OBJE'CT is also a humble attempt to address the specific characteristics, unfolding issues, and the line of the Zorlu Center...

OBJE'CT cover art agenda

Промоција на книга: Јане Чаловски: OBJE’CT

24 Ноември, 2012

Тековни активности | Промоција на книга Јане Чаловски | OBJE'CT | саем за уметност Contemporary Istanbul 2012, сала за конференции на Центарот за собири и изложби во Истанбул | текстови од Башак Шенова, Астрид Веге и Себастијан Цихочки

OBJE'CT е првата книга од серијата „Kниги за уметници“ чии дела припаѓаат на уметничката колекција на Зорлу центарот во Истанбул, а е курирана од Башак Шенова. Таа е скромен обид да се укаже на специфичните карактеристики,...

Hristina Ivanoska MSU2012 8397

Solo exhibition Hristina Ivanoska

01 November 2012 - 31 December 2012

Current projects update| solo exhibition Hristina Ivanoska | This is the land in which young girls burst into laughter without too much hesitation | Museum of contemporary art, Skopje | curator Mira Gakina

Albeit present in the contemporary art for decades, the topic of gender issues continues to be prevalent mostly because of its understated complexity. In her new work entitled This is the land in which young girls...

Hristina Ivanoska MSU2012 8397

Самостојна изложба на Христина Иваноска

01 Ноември 2012 - 31 Декември 2012

Тековни активности | самостојна изложба на Христина Иваноска | Ова е земјата во која младите девојки прснуваат во смеа без многу двоумење | Музеј на современа уметност, Скопје| куратор на изложбата Мира Гаќина

Иако во современата уметност како тема е присутна веќе повеќе децении, родовата проблематика, најмногу заради недоречената комплексност, продолжува и понатаму да биде актуелна. Христина Иваноска со своето ново дело "Ова е земјата во која младите девојки прснуваат...

Art Space Directory Book0029

Art Spaces Directory

August 09, 2012

External activity | press to exit project space (MK)| Art Spaces Directory (publication) | published by New Museum (NYC) | The Art Spaces Directory is an international guide to the sites where contemporary art and artists are nurtured, interrogated, and sustained. Building on the Museum as Hub model, the 2012 New Museum Triennial, "The Ungovernables," incorporated lengthy consultation with a network of curators, organizations, and artists from around the world, including Museum as Hub partners....

Art Space Directory Book0029

Art Spaces Directory

Август 09, 2012

Надворешни активности | Проектен простор Прес ту Егзит од Скопје (MK) | Art Spaces Directory (публикација) | издадена од New Museum (NYC) | The Art Spaces Directory е интернационален водич за простори кои ги негуваат и поддржуваат современите уметници и уметнички практики. Структурирано врз основа на модел за „Музејот како стожер на активности“, Триеналето на New Museum во 2012 година, насловено “The Ungovernables”, инкорпорира соработка со мрежа на куратори, организации и уметници од секаде низ светот,...

MOCA of the month1

GAM– Global Art and the Museum

August, 2012

External activity | Presentation of press to exit project space (MK) as part of Moca of the Month series | GAM – Global Art and the Museum (DE) | Interview with Yane Calovski, artistic director of press to exit project space, about the challenge of opening and managing an experimental art space off the traditional poles for contemporary art.

...

MOCA of the month1

GAM– Global Art and the Museum

Август, 2012

Надворешни активности | Презентација на Проектен простор Прес ту Егзит од Скопје (MK) како дел од Moca of the Month | GAM – Global Art and the Museum (DE) | Интервју со Јане Чаловски, уметнички директор на Проектен простор Прес ту Егзит, кој говори за предизвиците на креирањето и управувањето со експериментални уметнички простори, вон традиционалните сфаќања за современите уметнички практики.

...

CURATING EXCHANGE

13-16 June 2012 Skopje, Macedonia

press to exit project space is pleased to invite you to Curating Exchange, the international symposium, which will take place at the GEM club in Skopje (Macedonia), from the 13th until the 16th of June 2012.

Guest lecturers: Suzana Milevska (Macedonia), Basak Senova (Turkey), Antonia Majaca (Croatia), <a target="_self" title="Marko Stamenkovic" href="index.php?view=article&id=26#section6" rel="noopener...

КУРАТОРСКИ РАЗМЕНИ

Симпозиум и работилница
13-16 .06. 2012 | клуб ГЕМ | Скопје

Почитувани,

Ни претставува огромно задоволство да ве поканиме на интернационалниот симпозиум Кураторски размени кој ќе се одржи во периодот од 13 до 16 Јуни 2012 година во клубот ГЕМ во Скопје а во организација на Проектен простор Прес ту Егзит од Скопје.

Гости- предавачи: Сузана Милевска (Македонија), Башак Сенова (Турција),...