logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

2014

presstoexit / 2014

press to exit project space supports the protests against the law of increased taxes

Announcement | press to exit project space | support to the protesters against the new governmental law of increased taxes.

press to exit project space’s team writes in order to express concern about the recent government plan to increase taxes of contract workers and casual employees.

<span style="color: #222222; font-family: Calibri; font-size:...

УМЕТНОСТА НА НЕУСПЕХОТ: афективни странци

Надворешни активности | Христина Иваноска, Јане Чаловски, Неда Фирфова | Уметноста на неуспехот: афективни странци | куратор: Славчо Димитров| Национална галерија на Македонија – Мала станица | 9 - 20 декември, 2014.

„Уметноста на неуспехот: афективни странци“ претставува групна изложба која ангажира дел од најзначајните македонски современи уметници, а со цел да ги истражат, проблематизираат и преосмислат потенцијалите за продукција на алтернативни и...

The Art of Failure: Affective Aliens

External activity | Yane Calovski, Hristina Ivanoska, Neda Firfova | The Art of Failure: Affective Aliens | curated by Slavco Dimitrov| National Gallery of Macedonia - Mala Stanica | 9 - 20 December, 2014.

Yane Calovski, Hristina Ivanoska and Neda Firfova, together with artists Zernovski Velimir, Gjorgje Jovanovik and Nada Prlja participated at the exhibition The Art of Failure: Affective Aliens,...

Презентација на Јованка Попова на Универзитетот Гете во Франкфурт

Интернационално претставување | презентација на Јованка Попова (MK) | конференција „Borders of Orders - Grenzziehungen, Konflikte und soziale Ordnung“ | Goethe University Frankfurt | 28 – 29 ноември, 2014

На Гете...

How to make a festival with 100 and 1milion Euros – performance/game conceived by Ivana Vaseva and Biljana Tanurovska-Kjulavkovski

External activities| Ivana Vaseva and Biljana Tanurovska-Kjulavkovski| How to make a festival with 100 and 1milion Euros – performance/game| Youth Cultural Centre, Skopje| 30 October, 2014
 
The idea of this game emerged from the text The Festival as a “Microphysics of Power” (Foucault) in the Region of the former Yugoslavia by Ivana Vaseva, Elena Veljanovska and <span style="font-size: 12.1599998474121px;...

„Како да направиш фестивал со 100 евра и со 1 милион евра“ – перформанс/ игра конципирана од Ивана Васева и Биљана Тануровска – Ќулавковски

Надворешни активности| Ивана Васева и Биљана Тануровска - Ќулавковски|„Како да направиш фестивал со 100 евра и со 1 милион евра“ – перформанс/игра| Младински културен центар, Скопје | 30 октомври, 2014
 
Идејата за овој перформанс/ игра потекнува од текстот Фестивалот како „микрофизика на моќта“ (Фуко) во регионот и поранешна Југославија од Ивана Васева, Елена Вељановска и Биљана Тануровска Ќулавсковски, направен во рамките...

Презентација на Јованка Попова на XLVII Интернационален конгрес на AICA, Јужна Кореја

Надворешни активности | презентација на Јованка Попова (MK) | XLVII Интернационален конгрес на AICA, Јужна Кореја National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul<span style="font-size: 11pt; font-family:...

Exhibition “Chapel (we are all in this alone)” by Hristina Ivanoska and Yane Calovski

The exhibition Chapel (we are all in this alone), presenting works by two Macedonian artists Hristina Ivanoska and Yane Calovski will be open at Friday, September 5th, 7 p.m<span style="font-size: 10.5pt; line-height: 115%; font-family: Helvetica; background-image: initial; background-attachment: initial; background-position: initial; background-repeat:...

Изложба „Капела (ние сите сме сами во ова)“ / Христина Иваноска и Јане Чаловски

Во истакната институција за современа уметност Кунстхале Баден-Баден на 5-ти септември се отвори изложбата „Капела (ние сите сме сами во ова)“ на уметниците Христина Иваноска и Јане Чаловски. Изложбата е преставена во галеријата „45 cbm“ посветена на нови современи и експериментални проекти. Изложбата ќе биде отворена до 17-ти октомври 2014.

Оваа најнова соработка на Иваноска и...

You made me so sad. Now, that doesn’t have anything to do with you. – group exhibition curated by Ivana Vaseva

External activities | curator Ivana Vaseva, artists Hristina Ivanoska, Yane Calovski | You made me so sad. Now, that doesn’t have anything to do with you., exhibition | CAC Mobile/ montage Gallery, Skopje | 05-13 June 2014
 
You made me so sad. Now, that doesn’t have anything to do with you. is a group show, curated by Ivana Vaseva, which exposes individual intimacies i.e. it presents mini- installations that refer to contexts, situations,...

00-Anidjar

Предавање на проф. Гил Аниџар – “Раса, нација, религија”

Почитувани,

Чест ни е да Ве известиме дека проф. Гил Аниџар (Gil Anidjar) ќе одржи предавање со наслов "Раса, нација, религија". На предавањето ќе претходи промотивен говор на проф. Софија Грандаковска за делото на Аниџар. Настанот ќе се одржи во петок (9 мај, 2014 год.), со почеток во 19.00 часот во просторот на клубот ГЕМ (Клуб на Граѓани за европска Македонија) во Скопје и е дел од третото по ред издание на симпозиумот Кураторски размени 3: Курирање општество...

00-Sofija Grandakovska

Предавање на проф. Софија Грандаковска – „Чии граѓани беа Евреите депортирани од Македонија?“

Почитувани,

Чест ни е да Ве известиме дека проф. Софија Грандаковска ќе одржи предавање со наслов Чии граѓани беа Евреите депортирани од Македонија?

Предавањето ќе се одржи во четврток (8 мај, 2014 год.), со почеток во 19.00 часот во просторот на клубот ГЕМ (Клуб на Граѓани за европска Македонија) во Скопје и ќе биде дел од третото по ред издание на симпозиумот Кураторски размени 3: Курирање општество и продукција на моќ. Куратор на програмата на симпозиумот е Јане Чаловски....

00-hi

La Mystérique (патот кон милоста) – изложба на уметницата Христина Иваноска

Почитувани,

со задоволство Ве известуваме дека уметницата Христина Иваноска ја отвора својата најнова самостојна изложба насловена La Mystérique (патот кон милостa). Изложбата ќе се отвори во среда (7 мај, 2014 год.) во 20.00 часот во SIA (Serious Interests Agency) галеријата во Скопје (ул. Ѓорѓи Пешков бр. 6, први кат), и ќе биде дел од третото по ред издание на симпозиумот Кураторски размени 3: Курирање општество и продукција на моќ....

00-curating

Curating Exchange 3: Curating a Society and Production of Power

CURATING EXCHANGE is an annual symposium addressing local and regional need for an insightful and qualitative exchange of experience and knowledge in theoretical and artistic research, curatorial practice and education.

CURATING EXCHANGE 3: CURATING A SOCIETY AND PRODUCTION OF POWER is set to reflect on the question of how theologically, politically and economically driven discourse curates socially critical concepts today, or rather, and how the discourse of the state, theology and politics...

„Always Ready“ – an exhibition by Neda Firfova, curator: Ivana Vaseva

External activity | Neda Firfova, Ivana Vaseva | Аways Ready | curator: Ivana Vaseva | Youth Cultural Center, Skopje | 24 April - 8 May, 2014. 
 
Instead of taking sides – critiquing the ideological spectacles of communism, for example, or supporting the memory of that spectacle to reinforce egalitarian ideas of collectivity – what interests me in the exhibition Always Ready and in the redesign and reenactment of mass games and their props...