logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Author: admin

presstoexit / Articles posted by admin (Page 18)
10

Matthew Fuller/ Colin Green/ Simon Pope Web Stalker

Метју Фулер, Колин Грин и Симон Поуп - The Web Stalker настојува да биде нова форма на интернет пребарувач во кој на местото на традиционалните врски – urls се појавуват концентричнии кругови кои се всушност самите врски....

10

Matthew Fuller/ Colin Green/ Simon Pope Web Stalker

I/O/D 4: "The Web Stalker" purports to be a new form of web browser that dispels with the page metaphor of traditional browsers and presents urls as a series of circular lines that are the links. I/O/D 4: "The Web Stalker" relies on spatial references in much the same way that Thinkmap does, and they are both refreshing visual distractions from the html series of links that we have become accustomed to on the web....

Marko Kosnik

Марко Косник (Marko Kosnik) е полимедиумски уметник којшто ја започнува кариерата во 80-те како коосновач на „Лајбах“. Уште во почетокот на неговите заеднички проекти тој создава креативни средини, отворени лаборатории и медиумски платформи соработувајќи со автори од различни провиниенции.

Marko Kosnik

Marko Kosnik, polymedia artist, started his carrier in 80’s as cofounder of Laibach, writing concepts as well for the groups Junajtit Adis, Cavis Negra, and Most. Since the beginning of his collaborative projects he was producing creative environments, open labs and media platforms, dealing with synchronization of authors from different backgrounds and self organization.

Marko Kosnik

Марко Косник (Marko Kosnik) е полимедиумски уметник којшто ја започнува кариерата во 80-те како коосновач на „Лајбах“. Уште во почетокот на неговите заеднички проекти тој создава креативни средини, отворени лаборатории и медиумски платформи соработувајќи со автори од различни провиниенции....

Marko Kosnik

Marko Kosnik, polymedia artist, started his carrier in 80's as cofounder of Laibach, writing concepts as well for the groups Junajtit Adis, Cavis Negra, and Most. Since the beginning of his collaborative projects he was producing creative environments, open labs and media platforms, dealing with synchronization of authors from different backgrounds and self organization. ...

9

Mark Napier

Марк Непиер (Mark Napier) е пионер во дигиталната и интернет уметноста. Работи и живее во Њу Јорк. Тој го истражува потенцијалот на интернетот како јавен простор за делување на уметноста.

9

Mark Napier

Mark Napier is new media artist, also a pioneer of digital and internet art. He investigates the potential of worldwide networks as a public space for art. Born in 1961, he lives and work in New York. His early artworks are “The Shredder”,”Feed” and “Digital Landfill”. He created interactive art projects that used the internet as an exhibition space.

9

Mark Napier

Марк Непиер (Mark Napier) е пионер во дигиталната и интернет уметноста. Работи и живее во Њу Јорк. Тој го истражува потенцијалот на интернетот како јавен простор за делување на уметноста....

9

Mark Napier

Mark Napier is new media artist, also a pioneer of digital and internet art. He investigates the potential of worldwide networks as a public space for art. Born in 1961, he lives and work in New York. His early artworks are "The Shredder","Feed" and "Digital Landfill". He created interactive art projects that used the internet as an exhibition space....

Kayle Brandon and Heath Bunting The Status Project

Хит Бантинг (Heath Bunting)
Уметник којшто дејствува преку графитите, перформансот, интервенциите, пиратско радио и др.

Кајл Брендон (Kayle Brandon)
Креира проекти, ситуации и акции коишто ги ангажираат, истражуваат и раздвижуваат просторните и социјални односи.

8

Kayle Brandon and Heath Bunting The Status Project

Хит Бантинг (Heath Bunting)
Уметник којшто дејствува преку графитите, перформансот, интервенциите, пиратско радио и др.

Кајл Брендон (Kayle Brandon)
Креира проекти, ситуации и акции коишто ги ангажираат, истражуваат и раздвижуваат просторните и социјални односи. ...

Janez Janša DemoKino Virtual Biopolitical Agora

Demokino е виртуелен парламент кој преку тематкси филмски параболи обезбедува гласачи (учесници) со можност да одлучуваат за прашања кои, парадоксално, стануваат суштината на модерната политика. Проектот не само што ја преиспитува утопијата на современиот виртуелен форум кој би требало да отвори начини за подиректно и повлијателно учество, туку исто така укажува на многу подлабокиот проблем присутен во модерната демократија (исто како и во виртуелната).

7

Janez Janša DemoKino Virtual Biopolitical Agora

Demokino е виртуелен парламент кој преку тематкси филмски параболи обезбедува гласачи (учесници) со можност да одлучуваат за прашања кои, парадоксално, стануваат суштината на модерната политика. Проектот не само што ја преиспитува утопијата на современиот виртуелен форум кој би требало да отвори начини за подиректно и повлијателно учество, туку исто така укажува на многу подлабокиот проблем присутен во модерната демократија (исто како и во виртуелната)....

Irena Pivka I Brane Zorman / Cona Intitute

Ирена Пивка и Бране Зорман (Irena Pivka, Brane Zorman) се уметници со седиште во Љубљана. Заедно ја основаат CONA Институт за процесуирање на современи уметности. Реализираат серија на мултимедиални уметнички проекти во кои се третира имиграцијата и процесот на интеграција во општеството.