logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Author: admin

presstoexit / Articles posted by admin (Page 11)

press to exit project space at Art Market Budapest

International presentation | press to exit project space, Skopje (MK) | Art Market Budapest 2015 | 8 – 12 October 2015
 
press to exit project space has the honor to announce the participation in the 5th edition of Art Market Budapest, the international art fair in Hungary, running from 8 – 12 October 2015 at Cultural Center Millenaris in Budapest. The fair will offer a comprehensive range of art works from around 30 countries represented by local and international galleries and non – profit spaces.
In the same time its concept is to present a unique artistic composition in perhaps the most exciting exhibition halls in Europe, that, while it features some of the exhibitors welcomed even by the oldest art fairs, gives an emphasised presence to a younger generation of galleries and artists. In that way the fair defines a new cultural region: Young Europe, where we may find combined influences from the former Communist countries stretching from the Baltic States to the Balkans, and from such sources of cultural inspiration as Turkey or Israel in the South, countries of Central Asia in the East, or even a progressive new generation of artists from the already established West.

Art Market Budapest 2015

Интернационално претставување| Проектен простор Прес ту Егзит (MK) | Art Market Budapest 2015 | 8 – 12 октомври, 2015
 
Проектниот простор Прес ту егзит има чест да го најави своето учество на 5-тото издание на Art Market Budapest, интернационален уметнички саем во Унгарија кој  се случува во периодот од 8-12 октомври, 2015 година, во Културниот центар Millenaris во Будимпешта.  
Саемот ќе понуди презентација на широк спектар на уметнички дела од околу 30 земји од светот, претставени од домашни и интернационални галерии и непрофитни организации. Истиот е концепиран како единствена уметничка композиција од највозбудливите изложбени простори во Европа, која освен што претставува изложувачи добредојдени од уметничките саеми со најстара традиција, акцентот го става и на присуството на младата генерација на галеристи и уметници. Со тоа саемот дефинира нов културен регион: Young Europe, каде можат да се најдат комбинирани влијанија од поранешните комунистички земји од Балтикот до Балканот, од извори на културна инспирација каква што е Турција, Израел, земјите од Централна Азија или прогресивната нова генерација на уметници од Западот.

НАОПАКУ-НЕ ТОЛКУ БЕЛА КОЦКА

 
Надворешни активности | Јане Чаловски и Христина Иваноска | изложба  „Наопаку-не толку бела коцка“ | курирана од Аленка Грегорич и Сузана Милевска | Градска уметничка галерија, Љубљана | 24.09-22-10. 2015.
 
Во четврток на 24 Септември во 20ч. во Градската уметничка галерија во Љубљана ќе се отвори изложбата Наопаку – не толку бела коцка што е дел од долготрајниот и ко-кураторски истражувачки и интердисциплинарен проект инициран од Аленка Грегорич, уметничка директорка на Градската  уметничка галерија во Љубљана (City Art Gallery Ljubljana), и Сузана Милевска, независна  кураторка  и теоретичарка на уметност од Македонија. Делата на уметниците од Македонија  Јане Чаловски и Христина Иваноска (овогодишни претставници на Република Македонија на Венециското биенале кои на изложбата се претставуваат со проектот Музеј на модерна уметност на Oskar Hansen) и Лилјана Ѓузелова и Сашо Станојковиќ кои ќе го изложат својот прв колаборативен проект Инвентарна книга на прашања и одговори (објавен во дневниот весник Слободен печат на 31 јули оваа година) ќе бидат презентирани паралелно со делата на дваесетина други уметници како Азра Акшамија, Лучезар Бојаџијев, Власта Делимар, Андреас Фогараси, Флака Халити, Јусуф Хаџифејзовиќ, Сања Ивековиќ, ИРВИН (IRWIN), Далибор Мартинис, Иван Мудов, Тадеј Погачар, Илона Немет, Дан Пержовски, Лиа  Пержовски, Славен Тољ и други различни дела и информации за слични активности во Просторот за истражување: АртЛикс, Раша Тодосијевиќ, Југословенска документа, итд.

Inside Out – Not so White Cube

External activity | Yane Calovski and Hristina Ivanoska | Inside Out – Not so White Cube | curated by Alenka Gregorič & Suzana Milevska | City Art Gallery, Ljubljana | 24.09 – 22.10.2015

Inside Out – Not So White Cube is a long-term research and co-curatorial cross-disciplinary project initiated by Alenka Gregorič, the artistic director of the City Art Gallery Ljubljana and CC Tobacco 001 (MGML), and Suzana Milevska, independent curator and art theorist based in Macedonia. The project consists of two exhibitions (or possibly more), a conference, and two publications (a catalogue and a reader). The institution hosting the project is the City Art Gallery Ljubljana (MGML), in partnership with four principal long-term researchers (Vít Havránek, Zoran Erić, Vladimir Vidmar, and Raluca Voinea) and in collaboration with several other short-term researchers and curators (Sandra Bradvić, Barbara Dudás, and Lucia Gregorová Stach), institutions, and organizations from Central and South-Eastern Europe (the Museum of Modern and Contemporary Art Rijeka and the Museum of Contemporary Art Belgrade), which will stage additional events and exhibitions to be organized according to the relevance of the subtopics in the course of the development of the project.

Музеј на женски приказни

Надворешни активности | Христина Иваноска | истражувачки проект како дел од проектот „Културата во улога на територијален развој и социјална кохезија” | 15.09-30-11. 2015.
 
Музеј на женски приказни е ко-авторски проект на Искра Гешоска, Христина Иваноска, Виолета Качакова и Биљана Тануровска-Ќулавковски кој произлезе од идејата да се истражи, согледа и (ре)афирмира улогата на жената во општествено-политичкиот, социјалниот и семејниот контекст преку исчитување на културните значења, симболи, асоцијации, задскриени зад историските факти, од првата половина на 20-тиот век во Битола, Прилеп и Крушево со околијата на Пелагонискиот регион.

Open call for artists based in Macedonia

Open Call for visual artists based in Macedonia | West Balkan Calling | Artist-in-Residence Exchange Programme | organized by < rotor > center for contemporary art Graz and press to exit project space | the deadline for applications:  15. 08. 2015
 
WEST BALKAN CALLING
Artist-in-Residence Exchange Programme
organized by  < rotor > center for contemporary art Graz in collaboration with press to exit project space
 
WEST BALKAN CALLING is an Artist-in-Residence Exchange Programme between 6 art institutions based in Southeast Europe and 5 art institutions in Austria, taking place in 2016. The project is organized by < rotor > center for contemporary art Graz (Austria) in collaboration with press to exit project space (Skopje, Macedonia), T.I.C.A. – Tirana Institute of Contemporary Art (Tirana, Albania), Public ROOM (Sarajevo, Bosnia-Herzegovina) Stacion – Center for Contemporary Art (Prishtina, Kosovo), Art Research Center 42° (Cetinje, Montenegro), Kontekst Collective / Zadruga Oktobar (Belgrade, Serbia), Cultural City Network (Graz, Austria), lend|hauer (Klagenfurt, Austria), AIR–ARTIST IN RESIDENCE (Krems, Austria), Atelierhaus Salzamt (Linz, Austria) and Kunsthalle Exnergasse (Vienna, Austria).
 
As a part of this program, press to exit project space, in collaboration with < rotor > center for contemporary art Graz, organizes residential stay for one Macedonian artists in Austria, and also provides residency for artist based in Austria, in Macedonia.

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА РЕЗИДЕНЦИСКИ ПРЕСТОЈ НА ВИЗУЕЛЕН УМЕТНИК ОД МАКЕДОНИЈА ВО АВСТРИЈА

Отворен повик | West Balkan Calling | Резиденциски престој на визуелен уметник од Македонија во Австрија | во организација на  < rotor > center for contemporary art Graz и Проектен простор Прес  ту егзит | краен рок за аплицирање:  15. 08. 2015
 
WEST BALKAN CALLING
Artist-in-Residence Exchange Programme
организирана од  < rotor > center for contemporary art Graz во соработка со Проектен простор Прес ту егзит
 
WEST BALKAN CALLING е програма за уметничка размена и резиденциски престои меѓу 6 уметнички институции од Југоисточна Европа и 5 уметнички институции од Австрија, која ќе се реализира во текот на 2016 г.
 
Програмата е во организација на   < rotor > center for contemporary art Graz од Австрија, во соработка со Проектен простор Прес ту егзит (Скопје, Македонија),  T.I.C.A. – Tirana Institute of Contemporary Art (Тирана, Албанија), Public ROOM, (Сараево, Босна и Херцеговина), Stacion – Center for Contemporary Art (Приштина, Косово), Art Research Center 42° (Цетиње, Црна Гора), Kontekst Collective / Zadruga Oktobar (Белград, Србија) и lend|hauer (Клагенфурт, Австрија), AIR–ARTIST IN RESIDENCE (Кремс, Австрија), Atelierhaus Salzamt (Линц, Австрија), Kunsthalle Exnergasse (Виена, Австрија).
 
Во рамките на оваа програма Проектниот простор Прес ту егзит, а во соработка со < rotor > center for contemporary art Graz, организира резиденциски престој на еден македонски уметник во Австрија и истовремено обезбедува едномесечен резиденциски престој за уметник од Австрија, во Македонија.

Haushaltsmesse at the Masters’ Houses Dessau

External activity | Yane Calovski | The art of housekeeping and budgeting in the 21st century| curated by Elke Krasny and Regina Bitter | Oskar Schlemmer Masterhouse, Stiftung Bauhaus Dessau | from 12.06.2015.

How can we live in a healthy and economical way – now and in the future? The Haushaltsmesse at the grounds of the Masters’ Houses provides answers – from a creative, artistic, research, historic, and activist perspective. Starting from 4th May ten international artists and design collectives – among them Yane Calovski (Macedonia), produce their contributions on sight at the Masters’ Houses. From 12th June to 9th August the completed Haushaltsmesse will be on display: together with the art pieces an Archive Room and a Study Space – a place for experimental household research – will be exhibited.

The houses once designed by Walter Gropius for the Bauhaus masters – seen in the 1920s as showcases for the modern way of living and housekeeping and now UNESCO World Heritage sites – will thereby serve as a point of departure for the investigation of the art of housekeeping and budgeting in the 21st century. In question are new housekeeping, budgeting, sharing, and economic strategies. Unlike the trade fairs and large-scale exhibitions of the modernist era, which publicly addressed household issues as early as the 1920s, the Haushaltsmesse on the grounds of the Masters’ Houses should not be regarded as an exhibition of individual objects. Here, the household is exhibited – or, rather, addressed – as a “modus operandi”: it is less about the presentation of technologies and objects in the household than about the practice of housekeeping.

e-flux journal in All The World’s Futures

Announcement| e-flux journal participation in All The World’s Futures — the 56th International Art Exhibition: La Biennale di Venezia | May – August, 2015
 
e-flux journal has been invited to participate in All The World’s Futures — the 56th International Art Exhibition: La Biennale di Venezia. For their contribution they created a single issue of the journal spanning four months from May to August, with one piece of writing released each day. 
 
Each text will be archived on this website: 

Artist in residency / Neda Firfova

External activities | Artist in Residency | Neda Firfova | Programme of the Austrian Federal Chancellery in cooperation with KulturKontakt Austria | Vienna | April - June, 2015 During the priod April - June, 2015, Neda Firfova is taking part in the Artist in Residency Programme of the Austrian Federal Chancellery in cooperation with KulturKontakt Austria in Vienna. She is working on a project that explores Baroque as a utalitarian power style in relation to the ongoing debate concerning the...

111 thesis about GTC

External activities | Editors: Ivana Vaseva, Filip Jovanovski | book 111 thesis about GTC | Authors of texts:  Martin Guleski, Minas Bakalcev, Dominika Boskova, Jasna Stefanovska, Ana Ivanovska – Deskova, Donka Bardzieva – Trajkovska, Mihajlo Zinoski, Dejan Ivanovski, Goran Janev, Misko Ralev, Danica Pavlovska and Nikola Pisarev | Mobile/ Montage Gallery of CAC, Skopje| 23  April 2015
 
This publication emerged from the reading and discussion group titled “WE READ: GTC AS A BOOK” which happened on 29th of November 2014 in the Youth Cultural Center in Skopje, as part of the ongoing project LIVING LIBRARIES: archives of citizen disobedience (https://zivibiblioteki.wordpress.com/).
 
The book is  partly transcript from that meeting whose aim was to read Skopje Shopping Center (GTC) in Skopje. 111 thesis about GTC is a book created by experts’ thoughts about the significance of this object set in 11 thesis made by 11 renown thinkers of the contemporary architectural scene in Macedonia (two jointly wrote 11 thesis) and is edited with the help of all participants and the moderator of the discussion.

111 тези за ГТЦ

Надворешни активности | Уредници: Ивана Васева, Филип Јовановски | книга „111 тези за ГТЦ“ | Автори на текстови: Мартин Гулески,  Минас Бакалчев, Доминика Бошкова, Јасна Стефановска, Ана Ивановска – Дескова, Донка Барџиева – Трајковска, Михајло Зиноски, Дејан Ивановски, Горан Јанев, Мишко Ралев, Даница Павловска и Никола Писарев | Мобилна/ монтажна галерија на ЦАЦ, Скопје | 23 април, 2015

Оваа публикација произлезе од читачката и дискусиона група насловена „ЧИТАМЕ ЗГРАДИ: ГТЦ КАКО КНИГА“ која се одржа на 29 ноември, 2014 год. во Младински културен центар во Скопје, во рамки на долгорочниот проект „ЖИВИ БИБЛИОТЕКИ: архиви на граѓанска непослушност“ (https://zivibiblioteki.wordpress.com/).

Книгата е делумно транскрипт на тaа средба, чија цел беше исчитување на Градскиот трговски центар во Скопје. „111 тези за ГТЦ“ е книга создадена од стручни мислења за значењето на овој објект поставени во 11 тези од вкупно 11 значајни мислители на современата архитектонска сцена во Македонија (двајца заедно пишуваат 11 тези), и е едитирана со помош на сите учесници и со модераторот на дискусијата.

We are all in this alone

Macedonian Pavilion at the Venice Biennale | We are all in this alone | artists: Hristina Ivanoska and Yane Calovski | curated by Basak Senova| commissioner: Maja Nedelkoska Brzanova, National Gallery of Macedonia; deputy commissioner: Olivia Stoilkova; deputy curator: Maja Chankulovska-Mihajlovska | Arsenale – Sale d’Armi, Venice | 9 May–22 November 2015 (preview: 6–8 May; opening: 7 May, 3:30 pm)

nationalgallery.mk/la-bienale-divenezia

We are all in this alone by Hristina Ivanoska and Yane Calovski addresses the notion of faith in today’s concurrent and multiple socio-political conditions. The project references a number of intricate sources: a fresco painting from the church of St. Gjorgi in Kurbinovo, painted by an unknown author in the 12th century, as well as writings by Simone Weil, Luce Irigaray, and personal notes by Paul Thek dating from the 1970s. While searching for political values in the representations of formal aesthetic and literary sources, the work carries a specific urgency to articulate ways we continuously engage and disengage the past from the present while questioning the notion of faith.

Nationless: борбата продолжува – колекција

Надворешни активности | Јане Чаловски | изложба  „Nationless: борбата продолжува- колекција“ | во организација на Институтот за општествени и хуманистички науки – Скопје | Младински културен центар (МКЦ), Скопје| 4 април, 2015.
 
Уметници: Олсон Ламај [АЛ], Јорданис Стилидис [ГР], Марија Сари [ГР], Драган Протиќ-шкарт [СРБ], велимир жерновски [МК], Бранко Тешевиќ – STREET HERO [СРБ], Висар Арифај– Силна партија [КС], НАда Прља и Бранко Прља [МК], Ангелики Авгитиду [ГР], Милош Милетиќ и Мирјана Радовановиќ- КУРС (СРБ), Јане Чаловски и Наја Франгули [МК/ГР], Филип Јовановски [МК] и Ѓорѓе Јовановиќ [МК]. 

Nationless: A Continuous Struggle – a collection

External activity | Yane Calovski | Nationless: A Continuous Struggle – a collection| organized by Institute of social sciences and humanities – Skopje | Yout cultural center (MKC), Skopje | 4 April 2015.
 
Artists: Olson Lamaj (AL), Iordanis Stylidis (GR), Maria Sarri (GR), Dragan Protic – SHKART (SRB), Visar Arifaj – STRONG PARTY (KS), Milos Miletic and Mirjana Radovanovic- KURS (SRB), Nada Prlja and Branko Prlja (MK), Angeliki Avgitidou (GR), Branko Teshevic – STREET HERO (SRB), Yane Calovski and Nayia Frangouli (MK/GR), Velimir Zernovski (MK), Filip Jovanovski (MK) and Gjorgje Jovanovik (MK). 

CURATING EXCHANGE 4: Perpetual and Spatial Control

Symposium | Curating Exchange 4 | presentation “Perpetual and Spatial Control” by the curator Basak Senova | organized by press to exit project space | Serious Interest Agency, Skopje | 27 March 2015, 19.30 h.
 
“Regardless of constructed histories and collective memories, the act of remembering is always attached to a ‘defined place’. It is inevitable for any affirmative perception of space to be historicized and politicized. Hence, most of these specific places are loaded with memory and control mechanisms. The perpetual and spatial considerations of most of Senova’s curatorial work are shaped through these conditions. The question then arises: What is the responsibility of a curator in relation to such specific places along with their loaded memory, conflicting sensibilities, and controlling entities? How does the curatorial framework correlate with spatial, physiological, ideological, historical, communicational, and informational challenges?

КУРАТОРСКИ РАЗМЕНИ 4: Непрекинлива и просторна контрола

Симпозиум | Кураторски размени 4 | презентација на Башак Шенова “Непрекинлива и просторна контрола” | во организација на проектен простор прес ту егзит | Агенција за сериозни интереси, Скопје| 27 март 2015, 19.30 ч. 
 
Башак Шенова има изјавено дека “без оглед на конструираните истории и колективни мемории, чинот на помнење секогаш е поврзан со ‘определено место”. Секоја афирмативна перцепција на просторот неопходно се историзира и политизира. Оттука, повеќето од овие специфични места се обременети со меморија и контролни механизми. Постојаните непрекидни и просторни обмислувања во поголемиот дел од нејзината кураторска работа се оформени низ овие услови.”

Набљудувања: Светлина

Надворешни активности | Христина Иваноска, Јане Чаловски |изложба  „Набљудувања: Светлина“ | куратор: Елена Вељановска| Abbaye aux Dames (Salle des Abbesses), Каен, Франција| 19 март – 10 април, 2015.
 
Изложбата „Набљудувања: Светлина“ и приоѓа на една од основните теми во визуелната уметност: светлината и нејзината улога како активна компонента во уметничката креација и визуелната перцепција. Делата во изложбата ги анализираат визуелните, хроматски вредности на светлината и трансформативната моќ на природната светлина и се обидуваат да ја исликаат темнината, нагласувајќи или менувајќи ги скулптуралните карактеристики на објектите. Од друга страна, тие ги набљудуваат метафоричките, филозофските и духовните значења на светлината. Секој од уметниците во оваа изложба тргнува од поинаква почетна точка во набљудувањето или во работата со светлината. Во нејзината потрага по светлината, Флор Хелуан патува низ историјата на уметноста, за на крај да се фокусира на истражувањето на луминозната хроматика на предисториската обсерваторија Кокино во Македонија. Во потрага по интелектуалната светлина, Христина Иваноска нè внесува во дијалог за трансценденталното значење на светлината и можностите за просветлување преку филозофија и еманципација, додека Јане Чаловски ги испитува можностите на не-визуелно претставување и поетското значењето на светлината.

Каде да (не) одиме?

Изложба | Каде да (не) одиме? | организирана од проектен простор прес ту егзит | куратор: Јованка Попова| Галерија МЦ, Њујорк|16 февруари – 1 март 2015 (отворање на изложбата и разговор со кураторот и уметниците Ѓорѓе Јовановиќ и Јане Чаловски: 23 февруари, 19.00 ч.)

Уметници: Христина Иваноска, Ѓорѓе Јовановиќ, Филип Јовановски, Александар Ковачевски, Владимир Лукаш, Нада Прља, Даниел Серафимовски, Тихомир Топузовски, Никола Узуновски, Неда Фирфова, и Јане Чаловски.

Во која мера историските и политичките пресврти се одразени во сегашниот изглед на градот? Дали го препознаваме урбаното како јадро на социјална солидарност или пак како простор за остварување на разновидни политички агенди? На кој начин се справуваме со моќта и нејзиното директно влијание врз урбаниот развој? Преку деконструирање на процесите на илустрирање, архивирање, документирање и изведување, уметниците се соочуваат со мноштвото контрадикции со кои во Македонија се обидуваме да опстојуваме. 

Осврнувајќи се на теми како што се историскиот и урбан развој на Скопје, социјалната нееднаквост, политичката, културна и економска репресија врз маргинализираните, скорешните несоодветни образовни реформи и редизајнирање на традиционалните вредности, уметниците претставени во групната иложба KAДЕ ДА (НЕ) ОДИМЕ? не отстапуваат од потребата за аргументирање и натамошно истражување на нивните индивидуални позиции. Оттука, „каде да (не) одиме?“, всушност се однесува на она – „зошто да чекаме повеќе?“. Вниманието е свртено кон она што е лево ориентирано и неискажано, она што се огласува зад тишината на сивата документација, граничните точки во кои дискурсите се оспорени или пак генерираат контра-дискурси. Изложбата е конципирана во четири целини во кои се групирани по три дела од поновата продукција на дванаесет современи македонски автори. 

Where (not) to go?

Exhibition | Where (not) to go? | organized by press to exit project space | curated by Jovanka Popova| Gallery MC, New York|16 February – 1 March 2015 (opening reception followed by informal talk with the curator and artists Gjorgje Jovanovik and Yane Calovski: Monday, 23 February, 7 pm).

Artists: Hristina Ivanoska, Nada Prlja, Neda Firfova, Filip Jovanovski, Daniel Serafimovski, Gjorgje Jovanovik, Tihomir Topuzovski, Aleksandar Kovachevski, Nikola Uzunovski, Vladimir Lukash and Yane Calovski.

What is the input of social and political clashes in the process of recreating of public space? Can we interpret the term ‘urbanity’ as nucleus of social solidarity or as a space of materializing various political agendas? How do we manage power and its direct affect on urban development? By deconstructing the processes of illustrating, archiving, documenting and performing, the artists in the exhibition face up to the multitude of contradictions in which we, as a society, exist in Macedonia.

Addressing subjects such as the historical and urban development of the city of Skopje, the wide-spread social inequality, political, cultural and economic oppression of marginalized groups, educational reform and redesign of traditional values, the works do not shy away from arguing the necessity to probe further into the problems and articulate their individual positions. So, where not to go, as a version of “Don’t go there”, becomes “Why wait any longer?”. The attention is turned toward the left-oriented voices, the gray-zone classification of activism, and the borderline points where discourses are contested in order to generate counter-discourses.