logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

presstoexit / news  / Ширењето на пукнатината го спречува дупка

Ширењето на пукнатината го спречува дупка

Резиденциски престој | Христина Иваноска | Ширењето на пукнатината е спречено од дупката | организирана од Sun and Stars во рамки на европскиот проект Колективен домен на културната меморија (CDCM) | Амстердам, 1-15 март, 2020

Модел за изложба во процес

Во својата книга „Гледајќи темни работи“, Рој Соренсен тврди дека гледаме во мракот, гледаме околу онолку колку што правиме на обична светлина. Просторот на истражување на уметниците Сара ван Ламсвеерде, Луиза Марган и Христина Иваноска се темните простори и оттука светилишта за предмети што се кријат за светлина. Овие ранливи предмети можат лесно да предизвикаат заштитнички чувства, меѓутоа, нивниот страв од светлина не ги исклучува робусните потенцијали.

Ширењето на пукнатина го спречува дупка е дел од уметничките процеси развиени во социјалниот, културниот и физичкиот простор на Оуд Керк од Христина Иваноска и Луиза Марган, како и на Сара ван Ламсвеерде.

Ширењето на пукнатината го спречува дупка, организирана од Sun and Stars во контекст на европскиот проект Колективниот домен на културната меморија (CDCM). Овој проект што претходно се одвиваше во Скопје и Сплит е организиран во соработка со Проектен простор Прес ту егзит и Асоцијација Слободни врски.

Проектот во Холандија ги испитува уметничките здружувања во однос на колекционирани и заштитени предмети, за да ги истражи и зајакне неортодоксните пристапи кон збирките на културното наследство. Suns and Stars развива програма која се состои од повеќе настани: уметнички резиденциски престој кој подразбира истражувачки процес и развој на изложба во процес, како и симпозиум и публикација.

http://cdcm.eu/anl.html?fbclid=IwAR2XNWZa8EWHZBsCcVDCAnXWwUGCCIw4bTQIh5tSjTbMmyJ9KEKy53JaqKw

admin

No Comments

Post a Comment