logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

presstoexit / news  / Wayside (перформанс кој допрва треба да се случи)

Wayside (перформанс кој допрва треба да се случи)

Надворешна активност |  Wayside (перформанс кој допрва треба да се случи) | изложба на Јане Чаловски и Христина Иваноска | Тобачна галерија, Љубљана, Словенија |  24. 10. 2019–22. 11. 2019

Замислена како кореографска инсталација, проектот се однесува на голем број извори вклучувајќи ја и теоријата за Отворена форма на Оскар Хансен, композицијата „Новара“ (1962) од американскиот композитор Ерл Браун и рекреацијата на облеката од скиците за кроење на Антоинет ван Ејк, млада студентка од Мастрихт во 1935 година. Чаловски и Иваноска ги истражуваат архивите на Вевар, зачувани од МСУМ + МГ во Љубљана, фокусирајќи се на корелацијата помеѓу практичната и концептуалната употреба на отворената форма, како и на нејзината идеја, во контекст на архивите, како форма на перформативно дејствување. Така, архивите на Вевар стануваат одраз на театарноста како начин на манифестирање на реалниот живот.

Изложбата го опфаќа и делото 9 Принципи на отворена форма (2018), серија постери развиени од теоретски и визуелни принципи на Хансен, како и серија помали слики уметниците изведени од областа на асоцијативните бои и шемите на другиот главен концепт на Хансен – Линеарниот континуиран систем, кој најмногу се применува во неговите проекти за урбанистичко планирање. За да се понуди можност за асоцијативно читање на теоретски идеи, Чаловски и Иваноска ја вклучија и нивната типографија „Архетип отворени форми“, изработена во 2017 година, во рамки на изложбата. Секој збор или реченица поставена во овој тип, што ги исклучува хоризонталните и вертикалните линии, истовремено е онтолошко и визуелно објаснување на теоријата како типографија.

https://mgml.si/en/center-tobacco/exhibitions/410/yane-calovski-hristina-ivanoska/?fbclid=IwAR1oXJAx5aq0QOFgayR7WkGghxpDWzKIjf9xiLB8SX_OtnOrjY1hxwkB4Q4

admin

No Comments

Post a Comment