logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

presstoexit / news  / Кон ново наследство

Кон ново наследство

Презентација |  Јованка ПоповаСимпозиум: Кон ново наследство во рамки на проектот на Мотел Трогир организирано од асоцијација Слободни асоцијации | Кино Бетон, Дом на млади, Сплит, Хрватска |  17-20 октомври, 2019

Тридневниот симпозиум  што ќе се одржи во Сплит и околината од 17 до 20 октомври 2019 година е во организација на Слободни асоцијации, платформа за современи уметнички практики, како дел од проектот Колективниот домен на културната меморија (ЦДЦМ). Симпозиумот е организиран со цел да поттикне критичка рефлексија и испитување на последната декада на справување со темата заштита на модернистичката архитектура од втората половина на 20 век. Имаме намера да ги разгледаме процесите, протагонистите, методите и предизвиците на ова поле (на историзацијата на модерноста и зачувувањето на модернистичкото наследство).

Со оглед на современите активности и практики на проектот Мотел Трогир, симпозиумот ќе ги опфати следниве теми: – Проектот Мотел Трогир 2013-2019 – како ја заштитуваме архитектурата на модернизмот ?, критички одраз; – Медитеранска мрежа за модернизам, фокусиран на Северна Африка, примерот со Мароко; – Односот на историзацијата на модерноста и активистичките практики за заштита на модернистичката архитектура со современите уметнички практики, допирања и вкрстувања

Учесници: Doplgenger (Isidora Ilić, Boško Prostran), Ruben Arevshatyan, Ekaterina Shapiro Obermair, Imad Dahmani, Lahbib El Moumni, Meslil El Mehdi, Višnja Kukoč, Jelena Borota, Sanja Matijević Barčot, Lidija Butković Mićin, Jovanka Popova, Anastasija Pandilovska, Saša Šimpraga, Jasminka Babić, Neli Ružić, Duška Boban, Lana Stojičević, Mariana Bucat, Platforma 9,81, Udruga Kačić, Božo Benić, Morana Rozić, Aleksandar Bede, Sabina Damiani, Marjoca de Greef и други.

https://slobodneveze.wordpress.com/2019/10/05/towards-a-new-heritage_symposium-in-split/?fbclid=IwAR3ARiBqgu148sN5Qv4dXfAEvqXf94krO-ZA9LQRmv978s4MbYVahNXTGv0

admin

No Comments

Post a Comment