logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

presstoexit / news  / Отворен повик | Summer School as a School 2017

Отворен повик | Summer School as a School 2017

Отворен повик и презентација | Summer School as School Stacion организирано од Stacion center for contemporary art  од Приштина | Музеј на современа уметност – Скопје |  11-ти април, 2017

Презентација и повик за пријава: Летната школа како школа: искуство на интердисциплинарна образовна програма во Приштина (Косово).
 
Проектниот простор Прес ту егзит со задоволство информира дека Stacion – Центарот за современа уметност од Приштина го објави отворениот повик за учество на летната школа Summer School as a School (SSAS) за 2017 година.
 
Summer School as a School (SSAS) е уметничка и образовна платформа иницирана и имплементирана од Stacion – Центарот за современа уметност во Приштина во соработка со партнери од Љубљана, Њујорк, Белград, Виена, Осло, Скопје и Сараево.
 
Програмата на школата ќе се одржува во периодот од 10-ти до 24-ти јули, 2017 година.   
Крајниот рок за пријавување на истата е 30 април 2017
Резултатите ќе бидат објавени најдоцна од 5-ти мај, 2017 година.
 
Организаторот Stacion – Центарот за современа уметност, во соработка со Проектниот простор Прес ту егзит од Скопје како партнерска организација од основањето на проектот, овозможува финансирање на учество на школата за неколку македонски кандидати.
 
Оттука, ги повикуваме заинтересираните студенти и публика да присуствуваат на презентација на проектот на 11-ти април (вторник) во Музејот на Современа уметност во Скопје со почеток во 15.00 часот каде иницијаторот и организаторот на проектот Алберт Хета ќе го претстави проектот на летната школа, овогодинешната програма и можностите за учество и соработка.  При претставувањето ќе бидат вклучени и Јане Чаловски, основач на партнерската организација Проектен простор Прес ту Егзит, Бујар Хоџа, професор и предавач на школата во 2016. и Наташа Неделкова, минатогодишен учесник во школата која ќе го сподели своето искуство од присуство на истата.
 
 
Stacion – Центарот за современа уметност во Приштина и партнерските институции, со иницирање на Летната школа како школа стремат кон формирање на прогресивен развоен модел на интернационална колаборативна образовна платформа со седиште во Приштина како и развивање на интердисциплинарен курикулум и вклучување на практичари и теоретичари на уметноста и културата од регионот и пошироко, со цел споделување на знаење и експертиза со останати учесници и публиката.
 
Програмата за 2017 година се состои од девет курсеви, кои комбинираат часови од теорија и продукција, јавни предавања и презентации, тури, изложби и перформанси, кои на публиката ќе и овозможат единствено искуство преку модел на алтернативна уметност и образование.
 
Првично инспирирана од случајот на Косово, каде што системот за уметничко образование е воспоставен во средината на 70-тите години, Летната школа како школа е конципирана со намера да се обединат и споделат критички знаења, да се соочиме со критичните предизвици на нашето време, како и да се применат нови знаења и можности во уметничко образование и соработка со уметниците.
 
Летна школа како школа во 2017 година во програмата ги вклучува Boris Buden, Triple Canopy, Beatriz Colomnia, Keti Chukhrov, Adrian Deva, Patricia Falguieres, Rike Frank, Boris Grozs, Felix Gmelin, Vjollca Krasniqi, Christian Rattemeyer, Jovana Stokić, Nebojša Milikić, Miran Mohar, Edi Muka, Marina Otero, Renaud Proch, Besa Shahini, Igor Štiks, Јане Чаловски, Branimir Stojanović и други.
 
Програмата на летната школа ги предвидува следните курсеви:
 
Курс 1. Во музејот на историјата, Boris Buden; Курс 2. Перформативноста и нејзината институционална етика, Keti Chukhrov; Курс 3. Кураторството и глобалните феминизми, Jovana Stokić; Курс 4. Излагање: (Пре)сретнување на темпоралноста (Exhibiting: (En)Countering Temporalities), Rike Frank; Курс 5. Ретровизор, Felix Gmelin; Курс 6. Сликарство (пре)врамено, Adrian Deva; Курс 7. Публикацијата како медиум, Triple Canopy; Курс 8. Исчезнувањето на институцијата: Изложба на архитектура и политика на темпоралноста, Marina Otero; Курс 9. Меморија и типографија, Toledo i Dertschei.

Летната школа како школа се организира во соработка Allianz Cultural Foundation и подржана е од Trust for Mutual Understanding како и други партнери и донатори. 
 

Повеќе информации за програмата на школата, предвидените курсеви и предавачите, можете да најдете на следниов линк:
 
Shkolla Verore si Shkollë në Muzeun e Artit Bashkëkohor, Shkup
 
Shkolla Verore si Shkollë: përvoja e programit ndërdisiplinar arsimor në Prishtinë, Kosovë
 
Prezentim dhe thirrje e hapur për regjistrim
 
11 prill 2017
 
15.00 – 17.00
 
Muzeu i Artit Bashkëkohor, Shkup
 
Adresa: Samoilova b.b
 
press to exit project space njofton publikun në Maqedoni për konkursin e shpallur nga Stacion – Qendra për Art Baskëkohor Prishtinë për pjesëmarrje në  Shkolla Verore si Shkollë 2017.
 
Shkolla Verore si Shkollë është një platformë e artit dhe shkollimit, e stacionuar në Prishtinë (Kosovë), me partnerë bashkëpunues në Lublanë, Nju Jork, Shkup, Beograd, Vjenë dhe Osllo.
 
Afati për regjistrim është 30 prill 2017.
Pjesëmarrësit do të njoftohen për pjesëmarrjen jo më vonë se 5 maj 2017.
Programi mbahet prej 10 korrikut deri me 24 korrik 2017.
 
Stacion – Qendra për Art Baskëkohor Prishtinë në bashkëpunim me press to exit project space, si institucion partner, do të ofroj një numër të bursave për pjesëmarrësit nga Maqedonia.
 
Stacion – Qendra për Art Baskëkohor Prishtinë dhe press to exit project space fton të interesuarit të marrin pjesë në prezentimin e Shkolla Verore si Shkollë që mbahet me 11 maj 2017 në ora 15:00 në Muzeun e Artit Bashkëkohor, Shkup.
 
Në prezentim Albert Heta drejtor artistik i Stacion – Qendra për Art Baskëkohor Prishtinë do të prezentoj programin e këtij viti dhe mundësitë për pjesëmarrje dhe bashkëpunim. Prezentimi do të vazhdojë më diskutimin e hapur me  Yane Calovski bashkë-themelues i press to exit project space, Bujar Hoxha dhe Natasha Nedelkova, pjesëmarrësit e vitit të kaluar nga Maqedonia në Shkolla Verore si Shkollë, të cilët do të flasin për platformën dhe përvojat e tyre.
 
Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë dhe institucionet partnere me Shkollën Verore si Shkollë kanë krijuar një platformë të veçantë të bashkëpunimit ndërkombëtar, si model përparimtar; duke zhvilluar një planprogram ndërdisiplinar, duke angazhuar profesionistë të zgjedhur për të përhapë dije dhe shkëmbyer ekpertizën e tyre në Prishtinë me studentë ndërkombëtarë dhe me publikun.
 
Programi për vitin 2017 është i strukturuar si një platformë me nëntë kurse, duke kombinuar kurse me bazë teorike dhe klasat e produksionit, ligjërata për publikun, konferenca dhe prezentime, udhërrëfime, ekspozita dhe performanca, për të krijuar një përvojë unike, dhe një model.
 
Fillimisht e inspiruar nga rasti i Kosovës, ku sistemi arsimor ishte strukturuar në mes të viteteve të 70-ta të shekullit të kaluar, Shkolla Verore si Shkollë është e dizajnuar për të bashkuar dhe për të përhapur dijen dhe për të trajtuar sfidat e ditëve të sotme, duke zbatuar modele të reja dhe mundësi në arsimimin artistik dhe bashkëpunimin artistik.
 
Artistët, ligjëruesit dhe udhëheqësit e kurseve në Shkolla Verore si Shkollë 2017 përfshijnë: Alfred Barr, Boris Buden, Molly Kleiman (Triple Canopy), Yane Calovski, Beatriz Colomina, Keti Chukhrov, Adrian Deva, Patricia Falguières, Rike Frank, Felix Gmelin, Petrit Halilaj, Sami Khatib, Vjollca Krasniqi, Christian Rattemeyer, Bernhard Rudiger, Jovana Stokić, Nebojsa Milikić, Miran Mohar, Marina Otero, Renaud Proch, Besa Shahini dhe Branimir Stojanović.
 
Udhëheqësit e kurseve, ligjeruesit dhe bashkëpunëtorët kanë përpiluar një program inspirues për Shkolla Verore si Shkollë 2017, që përfshin këto kurse:
 
Kurset me bazë teorike të cilat fillojnë me 10 korrik:
Course 3: Curating and Global Feminisms, course by Jovana Stokić 
Course 4: Exhibiting: (En)Countering Temporalities by Rike Frank 
Course 7: Only the Code Remains the Same: Publication as Material, Ëindoë, Forum, Copy, Container for Time by Molly Kleiman (Triple Canopy)
 
Kurset e produksionit, të cilat përfshijnë sesione teorike, të cilat fillojnë me 10 korrik:
Course 5: The Rearvieë Mirror by Felix Gmelin 
Course 6: Painting (Re)Framed by Adrian Deva
 
Kurset me bazë teorike të cilat fillojnë me 17 korrik janë:
Theory-based courses beginning July 17:
Course 1: In the Museum of History by Boris Buden 
Course 2: Performativity and its Institutional Ethics by Keti Chukhrov 
Course 8: Architecture Exhibitions and the Politics of the Temporal by Marina Otero
Course 9: Memory and Typography by Toledo i Dertschei
 
Gjuha e ligjeratave dhe diskutimeve është gjuha angleze.
 
Shkolla Verore si Shkollë 2017 organizohet në bashkëpunim me Allianz Cultural Foundation, mbështetur nga ERSTE FoundationTrust for Mutual Understanding (TMU), Komuna e Prishtinës, Independent Curators International (ICI) dhe RIT Kosovo. Complete list of donors and cooperation partners ëill be announced in due time.
 
Infomata shtesë për projektin dhe kurset mund të gjindjen në:
 
 


 

admin

No Comments

Post a Comment