logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

presstoexit / news  / Отворено предавање и разговор со Елке Красни: “Involved: Urban Curatorial Practice”

Отворено предавање и разговор со Елке Красни: “Involved: Urban Curatorial Practice”

Отворено предавање и разговор со Елке Красни: “Involved: Urban Curatorial Practice” | 5ти Интернационален симпозиум КУРАТОРСКИ РАЗМЕНИ | Институционалното како јавно организиран од Проектен простор Прес ту егзит | 30 септември и 1 октомври, 2016Клуб ГЕМ и Социјален центар Дуња, Скопје19.00 – 21.00 

„Што значи да се биде инволвиран? Наспроти позадината на историите и теориите за урбаните интервенции, привремено експерименталната архитектура, социјално ангажирани уметнички практики, како и критички просторни практики, Елке Красни дава вовед во концептот за инволвираност. Урбаното курирање е нужно инволвирано. Инволвирањето значи и споделување и вплеткување. Кои се импликациите и компликациите од ваквото споделување и вплеткување, односто инволвираност? Урбаното курирање е инволвирано во материјалните, социјалните, културните, политичките и економските урбани состојби. Урбаното курирање е дел од динамиката на урбана трансформација. Затоа, урбаното курирање е вмешано во, и воедно искомплицирано од состојбите во реалниот свет, во услови на глобализиран неолиберализам, постколонијализам, меѓународна миграција, нееднаков развој, и урбани кризи. Инволвираната практика, оттука, условува критичко истражување, материјалистичка анализа, трансверзална соработка. Инволвираната практика се базира врз повеќе различни распределени урбани сознанија, во мноштво. Предавањето се базира врз примери од нејзините кураторски практики, како Mapping the Everyday.Neighbourhood Claims for the Future и Hands-On Urbanism. The Right to Green.“ 


На 01.10 (сабота), во Социјалниот центар Дуња со почеток од 11.00 часот, Елке Красни ќе одржи отворена работна во чиј фокус ќе се урбаните културни практики; со фокус на прашањето: Што е потребно за да се биде инволвиран? На работилницата заеднички ќе се работи на поимот на вклучување, кој обединува мисли и чувства.
Работилницата ќе се заснова на следниве текстови:
Walter Benjamin: On the Concept of History (напишана на германски во 1940)
Lauren Berlant: Austerity, Precarity, Awkardness (2011)
Elke Krasny: Demonstrations between Criticism and Crisis (2012)

Заедно, ќе избереме место на урбана трансформација во Скопје.
Ќе мислиме на она што значи да се биде инволвиран.
Ќе мислиме на она што е потребно да се биде инволвиран.

Заинтересираните за работната сесија ќе можат да го потврдат своето присуство на presstoexit@gmail.com

Елке Красни (Elke Krasny) е кураторка, културна теоретичарка, урбана истражувачка и писателка. Таа е професорка на Академијата за ликовни уметности во Виена, Австрија. Нејзината теоретска и кураторската работа е цврсто вкоренета во општествено ангажираната уметност и просторна практика, урбана епистемологија, постколонијална теорија и феминистичка историографија. Во нејзината концептуално насочена и истражувачка кураторска практика таа ги преиспитува вкрстувањата меѓу уметноста, архитектурата, образованието, феминизмот, контекстот, просторните политики и урбанизмот. Нејзина цел е да даде придонес во иновациите и дебатите во овие области, преку соединување на експериментални пост-дисциплинарни сојузи меѓу истражувањето, учењето, кураторството и пишувањето. 

Настанот е дел од програмата на петтото по ред издание на Интернационалниот симпозиумот „Кураторски размени“ насловен „Институционалното како јавно“.

„Кураторски размени“ е годишен симпозиум кој ја третира локалната и регионална потреба од квалитативна размена на знаење и искуства кои се однесуваат на уметнички истражувања, кураторски практики и едукација.

Организирано од:
Проектен простор Прес ту егзит (Скопје)

Во соработка со:
Клуб ГЕМ (Скопје)
MAD Kitchen (Скопје) 
Modesty (Токио) 

Подржано од:
Министерство за култура на Република Македонија
Совет на Град Скопје
Австриска амбасада, Скопје

 

admin

No Comments

Post a Comment