logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

presstoexit / news  / Отворен повик / Summer School as a School

Отворен повик / Summer School as a School

Отворен повик | летна школа Summer School as School | Stacion – Центарот за современа уметност, Приштина | 3 – 18 јули, 2016.

Проектниот простор Прес ту егзит со задоволство информира дека Stacion – Центарот за современа уметност од Приштина го објави отворениот повик за учество на летната школа Summer School as a School (SSAS) за 2016 година.

Summer School as a School (SSAS) е уметничка и образовна платформа иницирана и имплементирана од Stacion – Центарот за современа уметност во Приштина во соработка со The Academy for Visual Arts (AVA), Љубљана,  Independent Curators International (ICI) Њу Јорк, Проектен простоp Прес ту Егзит од Скопје , и ArsAevi, Сараево.

Организаторот  Stacion – Центарот за современа уметност овозможува финансирање на учество на школата за двајца македонски кандидати.

Програмата на школата ќе се одржува во периодот од 3-ти до 18-ти јули, 2016 година. Крајниот рок за пријавување на истата е 19 јуни 2016. 

Сите заинтересирани за учество на школата потребно е да испратат апликација на следниов линк:

http://stacion.org/SSAS/

Резултатите ќе бидат објавени најдоцна од 22 јуни, 2016 година.

Летната школа (SSAS) е обмислена како водич и интервенција чија цел е да дисеменира критичко знаење и да ги адресира релевантните предизвици на денешницата преку иновативни модели и можности од областа на уметничкото образование и соработка.  

Менторите на курсевите, предавачите и соработниците за  оваа летна школа креираа интригантна и инспиративна програма како за учесниците, така и за публиката. Програмата е структурирана како јадро со седум различни курсеви, и истата комбинира теориски и практични часови, јавни предавања и презентации, тури, изложби и перформанси, со намера да прозведе нови искуства и модели. 

Програмата на летната школа ги предвидува следните курсеви:

Курс 1: Exhibition Histories and Canons of Contemporaneity, со Јелена Весиќ (Jelena Vesić ) и Бранислав Димитријевиќ (Branislav Dimitrijević )(3-8 јули 2016 година);

Курс 3: Producing Shows: A Practical Guide to Exhibition Making and Project Management, со Мартин Фриц (Martin Fritz) (11-15 јули 2016 година);

Курс 5: How to Cook: A Conversation on Curating, Honesty, and a Guide for Workers in Culture со Еди Мука (Edi Muka)  (13-14 јули 2016);

Курс 2: Storytelling, or a Box with the Sound of Its Own Making, со Феликс Гмелин (Felix Gmelin), и асистенција на Густав Анерблом (Gustav Annerblom) (3-9 јули 2016 година); 

Курс 4: Should Contemporary Art Be Critical?, со Миран Мохар (Miran Mohar) (09-17 јули 2016); 

Курс  6: Video/Film: Expression in Motion pictures, со Пепи Петар Секулич (Pepi Peter Sekulich), и асистенција на Матија Јакин (Matija Jakin) (5-17 јули 2016 година); 

Курс 7: Housing: Making the Impossible Possible, со STEALTH.unlimited  – Ана Џокиќ (Ana Džokić) и Марк Нилен (Marc Neelen) (12-16 јули 2016 година).

Предвидени се и јавни предавања и презентации со Ен Барлоу (Anne Barlow), Исуф  Бериша (Isuf Berisha), Бранислав Димитријевиќ (Branislav Dimitrijević), Ана Џокиќ (Ana Dzokić) и Марк Нилен (Marc Neelen), Феликс Гмелин (Felix Gmelin), Петрит Халилај (Petrit Halilaj), Вјолца Красниќи (Vjollca Krasniqi), Joa Љундберг (Joa Ljundberg), Миран Мохар (Miran Mohar), Нат Мулер (Nat Muller), Рено Проч (Renaud Proch), Амила Рамовиќ (Amila Ramović),  Анри Сала (Anri Sala), Леунора Салиху (Leunora Salihu), Милица Томиќ (Milica Tomić), Јелена Весиќ (Jelena Vesić), Ана Вит (Anna Witt).

Во рамки на програмата на SSAS 2016, Stacion – Центарот за современа уметност во Приштина ќе ја претстави изложбата Salon De Fleurus, open Museum of American Art во Приштина, а ќе биде изведен и перформанс на Селма Селман (Selma Selman).

Повеќе информации за програмата на школата, предвидените курсеви и предавачите, можете да најдете на следниов линк:

http://www.stacion.org/en/Summer-School-as-a-School-2016

admin

No Comments

Post a Comment