logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

presstoexit / 2015  / Селектирани уметници за резиденциската програма WEST BALKAN CALLING

Селектирани уметници за резиденциската програма WEST BALKAN CALLING

West Balkan Calling | Резиденциски престој на визуелен уметник од Македонија во Австрија | во организација на  < rotor > center for contemporary art Graz и Проектен простор Прес  ту егзит | селектирани уметници: Велимир Жерновски и Wolfgang Obermair

Проектниот простор Прес ту егзит со задоволство објавува дека уметникот Велимир Жерновски е избран за резидентен уметник, кој во текот на 2016 година ќе оствари резиденциски престој во Грац, Австрија, како дел од програмата на проектот WEST BALKAN CALLING. Резиденцискиот престој на Жерновски ќе биде во организација на < rotor >, асоцијација за современа уметност. 

Проектниот простор Прес ту егзит за овој резиденциски престој предложи десет македонски уметници, од кои, по одлука на жирито, беше поканет Велимир Жерновски. Средбата на жирито, составено од претставници на организациите вклучени во проектот, како од Австрија, така и од земјите од Источен Балкан, се одржа на почетокот на месец септември во Виена.  Истовремено, Проектниот простор Прес ту егзит ќе има чест да организира едномесечен резиденциски престој во Скопје за австрискиот уметник Wolfgang Obermair.

WEST BALKAN CALLING е програма за уметничка размена и резиденциски престои меѓу 6 уметнички институции од Југоисточна Европа и 5 уметнички институции од Австрија, која ќе се реализира во текот на 2016 г. Програмата е во организација на   < rotor > center for contemporary art Graz од Австрија, во соработка со Проектен простор Прес ту егзит (Скопје, Македонија),  T.I.C.A. – Tirana Institute of Contemporary Art (Тирана, Албанија), Public ROOM, (Сараево, Босна и Херцеговина), Stacion – Center for Contemporary Art (Приштина, Косово), Art Research Center 42° (Цетиње, Црна Гора), Kontekst Collective / Zadruga Oktobar (Белград, Србија) и lend|hauer (Клагенфурт, Австрија), AIR–ARTIST IN RESIDENCE (Кремс, Австрија), Atelierhaus Salzamt (Линц, Австрија), Kunsthalle Exnergasse (Виена, Австрија).

http://wbcalling.mur.at/

admin

No Comments

Post a Comment