logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

presstoexit / Archive2  / GAM– Global Art and the Museum
MOCA of the month1

GAM– Global Art and the Museum

Август, 2012

Надворешни активности | Презентација на Проектен простор Прес ту Егзит од Скопје (MK) како дел од Moca of the Month | GAM – Global Art and the Museum (DE) | Интервју со Јане Чаловски, уметнички директор на Проектен простор Прес ту Егзит, кој говори за предизвиците на креирањето и управувањето со експериментални уметнички простори, вон традиционалните сфаќања за современите уметнички практики.

Надворешни активности: август, 2012
GAM – Global Art and the Museum (DE)
Интервју со Јане Чаловски, уметнички директор на Проектен простор Прес ту Егзит

GAM – Global Art and the Museum е инициран од  Peter Weibel и Hans Belting во 2006 година во ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe. Овој проект претставува прв обид за документирање на оспорените граници на уметничкиот свет денес. Неговата цел е да предизвика дебата за тоа како процесот на глобализацијата ја менува уметничката сцена и да заземе критички став во однос на нејзиниот развој, 20 години од почетоците на процесот.

MOCA of the month1

Веб страницата на  Global Art and the Museum е поврзана со дата база која функционира како истражувачка алатка за презентирање и документирање на сегашната уметничка сцена. Под категоријата “Global Window” се наоѓаат серија од есеи од интернационални експерти како месечни гости автори. Во секторот Moca of the Month вниманието е насочено кон прашања поврзани со брзите промени кои влијаат врз делувањето на музеите, институциите и алтернативните уметнички простори, посветени на современата уметност, на глобално ниво.

MoCA of the Month
Проектен простор Прес ту Егзит

Интервју со Јане Чаловски

http://www.globalartmuseum.de/site/moca_of_the_month/194

admin

No Comments

Post a Comment